Startpagina
 
De Bekkenfysiotherapeutische behandeling

Na het onderzoek gedaan te hebben kan er gestart worden met de behandeling. De bekkenfysiotherapeutische behandeling, kan uit verschillende delen bestaan. De behandeling zal bestaan uit

  • Uitleg over werking en functioneren van de bekkenbodem.
  • Informatie over het ontstaan van uw klachten en de gevolgen daarvan.
  • Aanleren van de juiste toilethoudingen goed toiletgedrag.
  • Oefeningen om de bekkenbodemspieren bewust te worden en ze te trainen om de functie van de bekkenbodemspieren te herstellen. Dit betekent een juist aanspanpatroon maar ook een goede ontspanning.
  • Het trainen van spieren rondom het bekken en lage rug bij bekkenpijn.
  • Het aanleren van de juiste bekkenbodemactiviteit tijdens alle daagse activiteiten bijv. bij tillen, bukken dragen.

Naast de oefeningen en de adviezen voor thuis, kan er binnen de bekkenfysiotherapeutische behandeling ook gebruik worden gemaakt van de biofeedback (onderzoek en behandeling).

 

Behandeling d.m.v. Biofeedback en/of elektrostimulatie

Het woord "biofeedback "zegt het al, u krijgt feedback dus u wordt iets aangereikt waardoor u zich bewust wordt van wat u doet. In het geval van behandelen m.b.v. biofeedback maken wij gebruik van een beeldscherm waarop de bekkenbodemactiviteit zichtbaar wordt en u kunt zien wat u met uw bekkenbodemspieren doet. Dit wordt gemeten d.m.v. een elektrode (probe) welke enerzijds contact maakt met uw bekkenbodem en anderzijds verbonden is met het apparaat met beeldscherm. Zo wordt het u duidelijk wat u doet en kan er op de juiste manier geoefend worden. Dit is een goede controle van de bekkenbodemactiviteit . We weten uit ervaring dat het werken met de biofeedback erg prettig en stimulerend werkt. Dit omdat u zelf kunt meekijken en voelen wat uw bekkenbodem doet tijdens de specifieke oefeningen.

Er is een mogelijkheid om via de biofeedback apparatuur een elektrische stimulatie van de bekkenbodemspieren te geven. Deze stimulatie die niet pijnlijk is zorgt voor een versterking van het vermogen van aanspannen van de bekkenbodemspieren, dit als de bekkenbodem niet voldoende in staat is om aan te spannen of de aanspanning vast te houden.

 

Behandeling m.b.v. neurostimulatie

Als er sprake is van een overactieve blaas d.w.z. dat de blaas veel te snel aandrang aangeeft waardoor je heel vaak en kleine plasjes moet doen, kan er gebruik gemaakt worden van neurostimulatie. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld is de PTNS, de Percutane Tibiale Nerve Stimulation. Hierbij wordt er middels een dun naaldje stroomimpulsjes gegeven an de lange beenzenuw in het onderbeen net boven de binnenzijde van de enkel. Deze beenzenuw komt op dezelfde plaats in het ruggenmerg als de 3e heiligbeen zenuw die van belang is voor de aansturing van de blaas. Via prikkeling van deze onderbeenzenuw wordt ook deze 3e heiligbeen zenuw geprikkeld waardoor de blaas gunstig beïnvloed kan worden. 

Neurostimulatie heeft ook een gunstig effect op mensen met een hinderlijke aandrang-incontinentie en blijkt ook een gunstig effect te hebben op darmproblemen.

Een andere vorm van neurostimulatie is de Transcutaneous Elektrical Nerve Stimulation (TENS) die ook gebruikt wordt bij blaas en darmproblemen en in de behandeling van pijnproblematiek. Bij behandeling met TENS wordt er door middel van elektrische pulsjes via plakelektroden op de huid invloed uitgeoefend op de zenuwbanen.

TENS is een veilige en gemakkelijk uitvoerbare behandelvorm die op grote schaal wordt toegepast in de behandeling van pijn maar binnen ons centrum ook voor de behandeling van blaasproblematiek. De behandeling vindt binnen het centrum plaats maar kan ook met behulp van kleine apparaatjes in de thuissituatie gebruikt worden. 

 

Behandeling m.b.v. Dry Needling

Dry Needling is een droge naald techniek voor de behandeling an meestal al langdurige pijnklachten gelokaliseerd in de spieren. Met behulp van deze naalden worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt waardoor ze ontspannen. Naast de triggerpoints in spieren zijn er ook specifieke dry-feeling technieken om de huid en botvlies te behandelen om een groter effect te hebben. Tevens wordt driedelig gebruikt bij behandeling van littekens.

Bij langdurige pijnklachten bv. na veelvuldige blaasontstekingen, prostaatontsteking of langdurige rugklachten zien we veel triggerpoints in het gebied van buik, rug, liezen, bekkenbodem en bovenbenen. 

 

 


 

 

Ontwerp & realisatie: BW H ontwerpers