Poep- en plasproblemen bij kinderen

Poep – en plasproblemen bij kinderen komen vaak voor en hebben een grote invloed op het kind en mogelijk op het hele gezin.
Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen.
De kinderbekkenfysiotherapeut kan, samen met u en uw kind en in samenspraak met de kinderarts, uroloog of huisarts, kijken naar een manier om de problemen op te lossen. 

De kinderbekkenfysiotherapeut is een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut die is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen.

Zindelijk worden…

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat.
Het zindelijk worden en blijven voor urine en ontlasting is een ingewikkeld leerproces dat door fysieke, emotionele en relationele factoren gestimuleerd of verstoord kan worden. In principe zal een kind eerst zindelijk worden voor de ontlasting, daarna voor de plas.

Plassen:
Vanaf 20 maanden is het kind zich bewust  van ‘nat’ zijn
Vanaf 30 maanden voelt het kind dat de blaas vol is
Vanaf 3,5 jaar kan het kind de plas ophouden tot op het toilet
Vanaf 5 jaar kan het kind op ieder willekeurig moment plassen
Vanaf 4 -7 jaar ook hij/zij ook ś nachts zindelijk zijn

Poepen:
Vanaf 2 jaar kan het kind poepen op een potje
Tot ongeveer 6 jaar zijn “ongelukjes” geen uitzondering

Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig nat is, regelmatig ontlasting in het ondergoed heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden.