Urineverlies of incontinentie is voor veel mensen een vervelende klacht. Het kan zich beperken in activiteiten zoals bewegen, wandelen of sporten. Urineverlies kan ook worden beperkt in het contact met vrienden of familie. Je schaamt je er misschien voor als anderen merken dat je last hebt van urineverlies. Ondanks dagelijkse klachten, vindt ongeveer 90% van de mensen het moeilijk om met anderen te praten over ongewenst urineverlies.

Er zijn verschillende vormen van urineverlies. De meest voorkomende zijn stress urine incontinentie en aandrang urine incontinentie. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Stress urine incontinentie: je verliest urine wanneer de druk in de buik toeneemt, bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, lachen of sporten, maar ook bij onverwachte bewegingen zoals je verstappen.
Aandrang urine incontinentie: je voelt plotseling sterke drang om te plassen. Je kunt het plassen niet of moeilijk uitstellen.

Ongeveer 1 op de 3 volwassen vrouwen heeft last van urineverlies. Vaak ligt de oorzaak bij een bevalling. Door de bevalling rekken de spieren van de bekkenbodem uit. Ook kunnen de spieren of het ondersteunend bindweefsel beschadigd raken.

Bij jonge mannen komt urineverlies niet vaak voor. Bij mannen boven de 65 jaar heeft 6% dagelijks last van urineverlies. De oorzaak kan gelegen zijn in een probleem met de blaas of de prostaat, maar kan ook een oorzaak hebben in het disfunctioneren van de bekkenbodemspieren.

Wil je van je klachten af? Een bekkenfysiotherapeut helpt je graag.
Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.
Contact – Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum ยป Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum

Het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum heeft locaties in Leeuwarden, Dokkum, Drachten en Heerenveen. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De Bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen maar ook kinderen, met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.