Herkent u dit?
Heeft u pijn bij het plassen, ontlasten of bij het vrijen? Heeft u al langere tijd onbegrepen buikpijn, steeds terugkerende lage rugpijn, liesklachten of een combinatie hiervan?

Onbegrepen pijnklachten in de blaas, penis, balzak of anus?

En duurt dit al langer dan 3 maanden? 

….…dan spreken we over Chronische Bekkenpijn oftewel langdurig bestaande pijn in de bekkenregio.

Pijn
Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of een ontsteking. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over.

Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn wanneer de pijnklachten langer dan 3 maanden bestaan. Er is dan geen relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

Chronische bekkenpijn
Dit is pijn in het gebied rondom het bekken:

 • Pijnklachten in de rug, lies, buik, spieren rondom bekken
 • Pijn in de anus, blaas, vagina, penis, balzak e.a.
 • Buikpijn, prikkelbare darmproblematiek
 • Menstruatiepijn, pijn door endometriose
 • Pijn bij het vrijen
 • Pijn na een operatie in het bekken of bekkenbodemgebied

Naast deze pijnklachten kunnen zich ook andere klachten voordoen:

 • Plasklachten (terugkerende blaasontstekingen, urineverlies, moeite met uitplassen, voortdurende drang)
 • Ontlastingsklachten (obstipatie, diarree, aambeien, kloofjes/scheurtjes, moeizaam poepen, ontlastingsverlies, voortdurende drang)
 • Klachten bij seksualiteit (verminderde opwinding, pijn, erectieproblemen, moeite met orgasme, vroegtijdig klaarkomen)
 • Psychische klachten (angst, lusteloosheid, depressie, stress, machteloosheid)
 • Extreme vermoeidheid

Bij al deze klachten spelen de bekkenbodemspieren en de spieren rondom lage rug, bekken en liezen een grote rol. Deze zijn vaak te gespannen en kunnen pijn veroorzaken. Deze spieren kunnen ook de pijnklachten als hierboven beschreven in standhouden.

Hoe ontstaat deze bekkenpijn?
De oorzaak van chronische bekkenpijn is nog steeds erg moeilijk te vinden. De pijn kan bijvoorbeeld ontstaan na een blaasontsteking. Na de behandeling van de blaasontsteking is de ontsteking weg maar de pijn blijft bestaan. De oorzaak van het blijven bestaan van de pijn ondanks dat er geen rede voor is, is niet duidelijk. Soms ontstaat pijn na een ongeval of een operatie en soms is de oorzaak ook helemaal niet goed te achterhalen.

Het gebied van de bekken en lage rug is een ingewikkeld gebied.  Er zijn botten, spieren, pezen, zenuwen, bloedvaten en organen zoals de blaas en de endeldarm. Bij de vrouw liggen er de vagina, baarmoeder en eierstokken en bij de man de penis, balzak en prostaat.
Al deze onderdelen kunnen problemen geven en invloed hebben op andere delen van het onderlichaam. Bijvoorbeeld: langdurige balzakpijn kan ook klachten geven in spieren, pezen en gewrichten rondom het bekken en andersom is dat ook mogelijk. Chronische blaaspijn kan verergerd worden door niet goede lediging van de darmen. Een te gespannen bekkenbodem kan anale en/of vaginale pijnklachten geven. Zo hebben al deze structuren invloed op elkaar en weet je soms niet meer wat het kip of het ei is.
Daarom is het soms moeilijk de pijnproblematiek goed te ontrafelen en al helemaal moeilijk het te kunnen begrijpen.

De rol van de hersenen is erg groot. Hier worden we immers bewust van de pijn, onplezierige en ook plezierige emoties. Als de pijnprikkel in de hersenen komt worden we bewust van de pijn. Eigenlijk is het zo dat we de pijn voelen met onze hersenen. De pijnprikkel kan in stand gehouden worden door de hersenen als deze niet meer in staat is de pijnprikkel te dempen. Hier zijn vele oorzaken voor en dit wordt allemaal met u besproken en uitgelegd. Hierdoor krijgt u meer inzicht in het hoe en waarom van langdurig bestaande pijn.