“Ik ga niet meer een eind hardlopen of in de tuin werken want dan verlies ik druppels urine“
“Als ik aandrang heb kan ik het niet uitstellen, dan moet ik rennen”
“Na het plassen druppel ik nog lang na, soms verlies ik het dan”
Als je de urine niet goed kan ophouden dan heb je een probleem. Urineverlies is een veelvoorkomend probleem. Dit kan dagelijks of eens per week zijn, tijdens sportuitoefening of juist bij aandrang. Urineverlies heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven. Veel mensen met deze klachten kennen ondertussen alle toiletten in de stad of blijven juist veel meer thuis i.v.m. dit probleem.
Urineverlies is niet iets dat alleen bij vrouwen voorkomt. Ook mannen kunnen hier last van hebben. Bij oudere mannen zien we dit probleem vaak optreden na een prostaatoperatie. Dit is dan zowel incontinentie bij aandrang als bij inspanningen (in de tuin werken, klussen). Bij jongere mannen heeft het vaak te maken met een overactieve (te gespannen) bekkenbodem.
De verschillende types urine-incontinentie zijn:
- Stress- of inspanningsincontinentie
Dit is ongewild urineverlies bij plotselinge inspanningen zoals hoesten, niezen, lachen, sporten en bij alle dagelijkse bewegingen in en om huis. Dit soort incontinentie komt het meest voor bij vrouwen, ongeacht hun leeftijd, maar dus ook bij mannen. - Urge- of aandrangincontinentie
Bij urge-incontinentie is er sprake van urineverlies bij aandrang. Het kan zijn dat er een plotselinge, hevige aandrang is om te plassen en dat je dat niet goed kan ophouden. Je komt dan niet op tijd op het toilet. Soms word je ’s nachts wakker van de aandrang en moet je meerdere keren naar de wc. Ook dan kan het zijn dat je te laat op de wc komt. - Gemengde incontinentie
Dit is urineverlies bij inspanningen en bij aandrang. - Overloopincontinentie
Dit is verlies van urine die optreedt wanneer je de blaas niet volledig kan ledigen tijdens het plassen. Dit kan worden veroorzaakt door een overactieve bekkenbodem, door slecht functionerende zenuwen of door een blokkade in de urinebuis die de uitstroom van urine tegenhoudt. Als de druk in de overvolle blaas te hoog wordt ledigt de blaas een beetje en dan stopt hij weer. Hij loopt dan als het ware over.