Wat zijn plasproblemen?

Plasproblemen zijn:

  • vaak moeten plassen
  • het moeilijk op gang brengen van de plas
  • met onderbroken of slappe straal plassen
  • nadruppelen
  • moeite met leeg plassen
  • veel moeten persen tijdens plassen

Deze plasproblemen worden vaak veroorzaakt door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren of bij mannen door bijvoorbeeld een vergrote prostaat.  

Wat is nu vaak plassen?

Vaak plassen betekent vaker dan acht keer per dag bij vochtinname van anderhalf tot twee liter per dag en vaker dan twee keer per nacht er uit moeten om te plassen.

Als je te gespannen bekkenbodemspieren hebt kan je ook een onrustige, ook wel overactieve, blaas hebben. Je moet dan vaak plassen, misschien wel ieder uur. Dit kan er langzaam ingeslopen zijn maar kan ook aangeleerd zijn. Als je een blaasontsteking hebt gehad moest je in die periode vaak plassen. Soms blijft dat patroon bestaan als de ontsteking voorbij is. Het is lastig om dat weer af te leren. Het kan ook zijn dat je vaker plast omdat je bang bent urine te verliezen of gewoon voor de zekerheid, stel dat er geen toilet is waar je heen gaat. In alle gevallen is het van belang dat het normale plaspatroon weer wordt herstelt.
Als je vaak moet plassen kan dat grote gevolgen hebben voor je dagelijkse leven. Uitgaan of op visite gaan is voor jou misschien niet meer mogelijk omdat er altijd een toilet in de buurt moet zijn.

Vaak zien we naast plasklachten ook problemen met de ontlasting, zoals het niet goed kunnen ledigen en meerdere malen per dag naar het toilet moeten voor de ontlasting. Ook seksuele problemen, zoals verminderde erectie, pijn bij gemeenschap, pijn bij zaadlozing, zijn ook veel voorkomende problemen in combinatie met de plasklachten.