Diarree
Diarree is een waterdunne ontlasting en kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Diarree kan plotseling (acuut) ontstaan, maar het kan ook chronisch (langdurig) van aard zijn. Van groot belang voor een goed ontlastingspatroon is goede voeding en het gebruik van vezels. De vezels zorgen voor een goede darmwerking, vezels zorgen namelijk voor het opnemen van vocht en het binden van de ontlasting. Een hoge consumptie van zoetstoffen (bv. sorbitol of xylitol), cafeïnehoudende dranken en suiker kan ook een dunne ontlasting veroorzaken.
Bij het plotseling of geleidelijk ontstaan van diarree zonder aanwijsbare reden, die langer blijft bestaan dan een week, is het altijd raadzaam de huisarts te raadplegen!
Er zijn verschillende soorten diarree:
Acute diarree
Een veelvoorkomende vorm van diarree is de zogenaamde acute diarree. Iedereen heeft hier wel eens last van gehad. Buikgriep ontstaat als gevolg van een virus. Ook acute diarree als gevolg van een bacterie of parasiet komt vrij veel voor. Vaak is het eten of drinken van besmet voedsel of water dan de oorzaak. Dit soort darminfecties ontstaan vaker in het buitenland (tijdens vakantie) dan in Nederland.
Chronische diarree
Mogelijke oorzaken van langdurige diarree zijn:
Een prikkelbare (of spastische) darm. Dit betekent dat de dikke darm extra gevoelig reageert en/of onregelmatig samentrekt. Hierdoor kunnen onder andere problemen met de ontlasting ontstaan, zoals diarree.
Een voedselallergie of voedselintolerantie
Een echte voedselallergie is bij volwassenen zelden de oorzaak van diarree. Soms kan een voedselintolerantie wel de oorzaak zijn. Een voedselintolerantie is het niet goed kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende voedselintoleranties zijn lactose-intolerantie (intolerantie voor melksuiker) en glutenintolerantie (coeliakie). Behalve diarree hebben mensen vaak ook last van buikpijn en buikkrampen.
Een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of proctitis
Een chronische ontsteking van de (endel)darm kan langdurige diarree veroorzaken. Ook hier is meestal sprake van andere klachten zoals bloed bij de ontlasting, buikpijn, moeheid, gewichtsverlies of koorts.
Diarree kan voorkomen bij aandoeningen van de galblaas, lever of alvleesklier. Vaak gaan ook deze aandoeningen gepaard met andere klachten.
Diarree is een mogelijke bijwerking van sommige medicijnen, zoals antibiotica en bepaalde pijnstillers en maagzuurremmers. Overleg met je arts of je andere medicijnen kunt proberen, als de klachten zijn begonnen door medicijngebruik.
Overloopdiarree of paradoxale diarree
Een bijzondere vorm van diarree is overloopdiarree of paradoxale diarree. Deze diarree is eigenlijk het gevolg van verstopping in de darm. Als je last hebt van ernstige verstopping, kan harde ontlasting ontstaan in de darm. Deze harde brokken ontlasting zijn lastig kwijt te raken. Dunne ontlasting kan hierlangs weglekken, waardoor het lijkt alsof je diarree heeft.
Prikkelbare darmsyndroom
Bij PDS is er sprake van een zeer gevoelige darm die op allerlei prikkels heftig kan reageren. Die prikkels kunnen zijn: bepaald voedsel of drukte, spanningen en stress of een combinatie van factoren. Door de overprikkeling van de darmen kunnen buikpijnklachten ontstaan maar ook diarree of juist verstopping. De een reageert meer met diarree, de ander meer met verstopping. Het kan elkaar ook afwisselen. Het is een veelvoorkomende klacht, die 2 keer zoveel bij vrouwen voorkomt als bij mannen.