De blaas, baarmoeder en endeldarm rusten in het bekken op de bekkenbodem en daarnaast zijn ze met een aantal banden verbonden aan het bekken. Als de stevigheid van de banden en de bekkenbodemspieren niet meer optimaal is, kan dit verzakkingsklachten geven. Verzakkingsklachten zijn klachten zoals een balgevoel, een zwaar gevoel aan de onderkant bij de vagina, plasbuis en/of anus, vage onderbuikspijn en/of lage rugpijn. We zien vaak dat de klachten toenemen aan het einde van de dag, of tijdens buikdrukverhogende momenten (tillen, duwen, trekken, hoesten etc.). Deze klachten kunnen gepaard gaan met plasproblemen zoals urineverlies, problemen met de stoelgang en de seksualiteit.

De belangrijkste oorzaak van verzakkingsklachten is de bevalling. Tijdens een bevalling treden er veel druk- en trekkrachten op die invloed hebben op het steun- en spierweefsel in het bekken. Hierdoor treedt eigenlijk altijd een verslapping op die op zich geen enkel probleem hoeft te geven. Bij het ouder worden kunnen wel klachten ontstaan zoals hier boven beschreven.

Een verzakking kan verergeren door: 

  • Chronische buikdrukverhoging, zoals overgewicht, hoesten, veel tillen
  • Verzwakt of beschadigd steunweefsel door bevallingen, operaties of door hormonale invloeden
  • Verminderde werking bekkenbodemspieren

Er zijn verschillende soorten verzakkingen mogelijk:

  • Verzakking van de voorwand van de vagina en evt. de blaas
  • Verzakking van de baarmoeder
  • Verzakking van de achterwand van de vagina en evt. de endeldarm

Bekkenfysiotherapie kan preventief worden ingezet om verzakkingen te voorkomen bijvoorbeeld na een bevalling of om herhaling of verergering te voorkomen.

Het is van belang de druk te verminderen in de buik en daardoor op de bekkenbodem. Dit kan door het aanleren van goede til- en ademhalingsoefeningen, daarnaast ook door een juist toiletgedrag aan te leren (persgedrag/toilethouding). Ook leer je om de bekkenbodemspieren op de juiste wijze in te zetten op buikdruk verhogende momenten.