Na aanmelding krijg je een vragenlijst toegezonden en wordt er zo nodig, met jouw toestemming, medische gegevens opgevraagd van vorige hulpverleners.
Het diagnostisch consult wordt altijd gepland op een maandag, eens per maand in het MCL. Je zult dan altijd worden gezien door meerdere leden van het team en het beslaat altijd een paar uur.
Na het diagnostisch consult ontvang je van het team een behandelplan en dat wordt met je besproken en vervolgens met jouw goedkeuring ingezet. Bij voorkeur vindt dit plaats door de bij het centrum betrokken hulpverleners tenzij je van ver komt, dan wordt de behandeling uitgezet naar andere hulpverleners.
Waar bestaat de behandeling uit?
Dit is bij iedereen weer verschillend. De ontstaanswijze van de pijn, het verloop en behandeling tot nu toe, alles wat je hebt meegemaakt in jouw leven en je eigen omgang met de pijn bepaalt mede de aard van je pijn. Daarom is pijn bij iedereen weer anders en is het ook belangrijk alles mee te nemen in de behandeling.
De behandeling van pijn bestaat uit:
- Pijneducatie: uitleg over wat pijn is, hoe het werkt en hoe chronische pijn kan ontstaan
- Gevolgenmodel: wat zijn de gevolgen van de klachten op het dagelijks leven
- Belasting & belastbaarheid: wat zijn de belastingen in het dagelijks leven en hoe groot is je belastbaarheid en is dat in verhouding met elkaar
- Bespreking van verwachtingen en haalbare doelen waar we aan gaan werken
- Herstel van het dagelijkse leven
- Oefeningen: ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, rekkingsoefeningen, spierversterkende en coördinatieoefeningen.
- Instellen van medicatie
- Psychologische hulpverlening
Behandeling gericht op persoonlijke problematiek:
- TENS stromen
- Dryneedling van triggerpoints (pijnpunten in spieren)
- Mindfulness*
- Hartcoherentie biofeedback*
- Reducept Virtual Reality*
- Indiba*
Bij aanvang van het behandeltraject ontvang je een informatiemap en het boek: Pijn en het Brein. Er wordt van je verwacht dat je zelf een actieve bijdrage levert aan je herstel, dat wil zeggen dat je bereid bent dagelijks je oefeningen te doen in je thuissituatie. Je wordt wekelijks gezien voor behandeling, die we proberen zoveel mogelijk op een dag te plannen. Geleidelijk aan zal de frequentie van de behandeling minder worden.
Dry needling
Dry needling is een behandeltechniek waarbij met een zeer dunne naald in de aangedane spier wordt geprikt. Het is uiterst effectief voor behandeling van triggerpoint’, oftewel ‘spierknopen’ en kan al na een enkele behandeling flinke vermindering van klachten geven.
Vrij vertaald betekent dry needling: “droog prikken”. Het is dus geen injectie met vloeistof, maar puur en alleen de naald die het werk doet. Vaak wordt dry needling verward met acupunctuur. Het grote verschil zit hem in het doel van de naald. Bij dry needling wordt in triggerpoints geprikt, in tegenstelling tot acupunctuur, waar op energiebaanniveau geprikt wordt.
Wat zijn triggerpoints?
Een spier is opgebouwd uit vele afzonderlijke spiervezels. Een triggerpoint – vaak ook wel een ‘spierknoop’ genoemd – kan worden gezien als een bundeltje spiervezels dat zich niet meer ontspant. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking in de spier met een slechte doorbloeding waar afvalstoffen zich ophopen.
De klachten
Vaak zijn triggerpoints te voelen als een pijnlijke verharding in de spier en kenmerken zich vaak door:
- Aanhoudende zeurende pijn (vaak uitstralend in een groter gebied)
- Verminderde kracht
- Stijfheid
- Bewegingsbeperking
De oorzaak
In alle gevallen worden triggerpoints veroorzaakt door een teveel aan spanning in- of overbelasting van een of meerdere spieren.
De behandeling
Nadat de therapeut tijdens het onderzoek een triggerpoint gevonden heeft, wordt het naaldje door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar de triggerpoint toe. Dit geeft meestal een dof gevoel en is niet pijnlijk. Als het naaldje de triggerpoint raakt, reageert de spier met een zogenaamde ‘twitch’. Dit voelt meestal als een elektrisch schokje. Ook kun je (de herkenbare) uitstralende pijn voelen die door een triggerpoint veroorzaakt wordt.
Na de behandeling
Na een dry needlingbehandeling kan de behandelde spier beurs en vermoeid aanvoelen (als een blauwe plek), vooral de eerste uren. Daarna treedt een merkbare verbetering op. Met name de eerder ervaren uitstralende pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe.
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee.
De totale functie van de spier verbetert hierdoor en dat is van belang voor het verdere herstel.
Mindfulness
Mindfulness betekent: iets met aandacht doen.
We leven veel op de automatische piloot. Terwijl we met van alles bezig zijn denken we ondertussen vaak aan andere dingen, dingen uit het verleden of in toekomst.
Toch kennen we ook allemaal ervaringen van bewust waarnemen: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is dan stil, we zijn een en al aandacht. We leven dan in het moment.
Intenser leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Bewuste keuzes
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.
Mindfulness leven kun je leren
Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulnesstraining of aandachttraining.
De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot een training, die nu al meer dan 35 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is gebleken.
Hartcoherentie biofeedback
Ons hartritme varieert voortdurend, met andere woorden, de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit is belangrijk voor de veerkracht en de vitaliteit van ons lichaam maar ook voor onze geest. De tijdsintervallen tussen hartslagen noemen we hartritmevariabiliteit (HRV). De hartritmevariabiliteit geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de toestand van het lichaam. Analyse van de deze hartritmevariabiliteit laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen. De samenhang tussen emotionele veranderingen, stress en spanningen en de variabiliteit van het hartritme wordt hartcoherentie genoemd.
Bij de hartcoherentie biofeedbacktraining staat het fenomeen hartcoherentie centraal. Als we gestrest zijn, gejaagd of een onprettig gevoel ervaren wordt onze hartritmevariabiliteit meer chaotisch en schokkend.
Bij rustig in- en uitademen en bij het voelen van een positieve gevoel zal onze HRV een meer harmonisch patroon laten zien. De reden daarvan is onder meer dat ademhaling en hartslag zich op elkaar gaan afstemmen (ook wel Respiratoire Sinusaritmie RSA genoemd).
Deze afstemming tussen ademhaling en hartslag is bij iedereen anders. Dit kan alleen heel goed gebruikt worden om iemand inzicht te geven in zijn eigen functioneren, de mate van stress en spanningen en hoe ademen en gevoelens daar effect op hebben. In onderstaande grafiek is te zien hoe ademhaling, HRV en bloeddruk zich op elkaar afstemmen als iemand een coherentieoefening doet.
Harmonie in je hart geeft je meer veerkracht en brengt rust in je hoofd!
De hartcoherentie biofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelfstandig stress te leren beheersen.
Voordat je kan beginnen krijg je uitgebreide informatie over wat stress is, waarom stress ook positief is en dat we het nodig hebben om te functioneren. Je krijgt uitleg over de invloed van langdurige stress op je lichamelijk functioneren en hoe je dit positief kunt ombuigen.
Wij werken met de InnerBalance app die je op je telefoon kan zetten. Je kunt na een training binnen onze praktijk aan de slag met behulp van een oorsensor. En met behulp van een werkblad en regelmatige terugkomsessies leer je de invloed van stress, spanningen op je lichaam te herkennen en leer je eerder signalen op te merken waardoor je adequater kunt reageren en lichamelijke klachten kan voorkomen.
Het hartcoherentieprogramma biedt eenvoudige, praktische en overal toepasbare technieken en vaardigheden om je bewust te zijn van de invloed van spanningen, ze te beheren en te sturen.
Deze techniek is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek door het HeartMath Instituut in Californië, in samenwerking met neurologen en cardiologen van verschillende universiteiten.
Reducept Virtual Reality
Wist je dat je hersenen pijn maken en in stand kunnen houden?
Het Reducept concept is ontwikkeld om jouw hersenen te trainen!
Door middel van de training kun je je hersenen leren om de controle te verbeteren en de pijn te verminderen. Met een bril op duik je je hersenen in.
Welke weg legt de pijnprikkel af en wat gebeurt er met de pijnprikkel in de hersenen. Je begint daar waar je de pijnprikkel voelt en je werkt naar waar je de pijn onder controle krijgt, namelijk in je hersenen.
Het belangrijkste is dat je jouw hersenen kunt trainen om ook op lange termijn meer grip op je pijn te krijgen.
Hoe het werkt? Bekijk hier de video van Reducept.
INDIBA® ACTIVE CELTHERAPIE
De INDIBA® is een innoverend, baanbrekend, hoogfrequent elektrotherapie-apparaat, dat werkt met een constante stroomfrequentie van 448 KHz en dat ons helpt grenzen te verleggen in revalidatie en pijnbestrijding.
De therapie van INDIBA® ACTIV is gebaseerd op het Proionic® systeem. Dit systeem activeert de ionenbeweging (dit zijn kleine elektrisch geladen deeltjes) binnen en buiten de lichaamscellen. Door deze toegenomen activiteit verhoogt de doorlaatbaarheid van de celwand, waardoor er een beter evenwicht van deeltjes binnen en buiten de celwand ontstaat. Ook verbetert de stofwisseling binnen de cel, waardoor beschadigd weefsel beter kan herstellen.
Het gebruik in de praktijk
Het apparaat heeft drie elektroden die alle drie hun eigen specifieke “taak” hebben. Er worden bij een behandeling telkens twee elektroden tegelijk gebruikt. De terugkeerplaat, een grote platte plaat, die onder een deel van het lichaam wordt aangebracht, wordt altijd gebruikt en dient voor het sluiten van het stroomcircuit. De stroom moet namelijk een vaste basis hebben ten opzichte waarvan de ionen in beweging kunnen worden gebracht. Vervolgens wordt eerst de capacitieve elektrode gebruikt voor het verlagen van de huidweerstand. Deze elektrode opent als het ware de weg voor de stroom, die na deze voorbereiding met de andere elektrode wordt toegediend. Deze andere, de restitatieve elektrode werkt dus meer onder de huid. De stroom kan via deze elektrode spieren, pezen, kapsels en gewrichten, die dieper in het lichaam liggen gemakkelijk bereiken. De diepgaande werking werkt in op zones, die tot nog toe met onze gebruikelijke fysiotherapeutische behandelingen als onbereikbaar werden beschouwd. Met de hulp van de dieptewerking van dit apparaat en onze gebruikelijke behandelmethoden, zoals mobilisaties of massages kunnen we nu op plekken behandelen waar we eerder moeilijk of niet bij konden. De energieoverdracht tussen de elektroden is uniek en veilig.
HET RESULTAAT VAN BEHANDELING MET DE INDIBA® ACTIV
Het resultaat van behandeling met dit apparaat is een duidelijke versnelling van het natuurlijk herstelproces en meer pijndemping vanaf de eerste behandeling. Door dit snellere herstel zijn minder behandelingen nodig voor eenzelfde probleem en de resultaten van de behandelingen zijn beter. Behandeling met de hulp van de INDIBA® wordt over het algemeen als heel prettig, ontspannend, effectief en minder pijnlijk ervaren dan reguliere behandelingen.
Binnen de bekkenfysiotherapie wordt de INDIBA® ACTIV ingezet bij bijvoorbeeld pijnklachten in de onderbuik, het bekken, de bekkenbodem, de stuit of de lage rug. Behandeling geeft ook verlichting op pijnlijke, strakke littekens na bevallingen, operaties aan bijvoorbeeld fistels of littekens en verklevingen na buikoperaties.
Voor meer info: www.sensamove.com/nl/indiba-activ