Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling te maken met klachten rondom het bekken, in de lage rug en/of benen. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, soms blijven ze langer bestaan.

Door de zwangerschap en de bevalling heeft de bekkenbodem het wel even te verduren. Direct na de bevalling is de druk van het ongeboren kind op het bekkenbodemgebied wel weg, maar het duurt nog wel even voordat de stevigheid van het steunweefsel en de spierfunctie van bekkenbodem en buik zich hersteld hebben.

Je hebt meer kans op bekken en bekkenbodemklachten na de bevalling als je:

  • Lage rugklachten of bekkenklachten hebt gehad vóór en tijdens de zwangerschap
  • Urineverlies of verzakkingsklachten hebt gehad vóór of tijdens de zwangerschap
  • Een (sub) totaalruptuur hebt opgelopen (fors inscheuren of knippen)
  • Een vacuüm-, of tangverlossing hebt gehad
  • Langer dan 1 uur geperst hebt
  • Baby bij de geboorte zwaarder was dan 4000 gram

Het herstellen kost tijd, minimaal 6-8 weken bij een normale ongecompliceerde bevalling. Bij de hierboven genoemde klachten kan de hersteltijd langer duren.

Beoordeling door bekkenfysiotherapeut
Wil je precies weten hoe je ervoor staat, of je je sport weer kunt uitoefenen, die zware wasmand weer kunt tillen of heb je na je bevalling klachten rondom het bekken, in de lage rug en/of benen, vraag dan een bekkenfysiotherapeut om het te beoordelen, dan weet je waar je goed aan doet.
Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak

Het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum heeft locaties in Leeuwarden, Dokkum, Drachten en Heerenveen. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De Bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen maar ook kinderen, met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.