Heb jij weleens moeite met poepen? Bij maar liefst één op de drie Nederlanders komt dit weleens voor. Zo gek is het dus niet.
Door te erkennen dat je hier last van hebt, zet je de eerste stap op weg naar genezing. De volgende stap is die van deskundige hulp vragen. Een bekkenfysiotherapeut is vaak de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.
Bij obstipatie, ook wel verstopping genoemd, heb je moeite met poepen. De ontlasting blijft dan in de darm vastzitten, hierdoor wordt het erg hard en droog.
Wat merk je bij een verstopping?
Je kan één of meerdere van deze klachten ervaren:
Verstopping kan ontstaan door:
Wat je zelf kunt doen:
Eet voldoende vezels
Bij verstopping is het erg belangrijk dat je voldoende vezels eet. Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een goede ontlasting. Vezels werken als een spons en houden vocht vast waardoor de poep zacht blijft.
Voorbeelden van vezelrijke voeding zijn groente, fruit, peulvruchten en volkoren producten. Door het gebruik van extra vezels kun je in het begin last krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Deze klachten zullen minder worden als je darm gewend is aan de verandering.
Start de dag met een vezelrijk ontbijt
Het ontbijt is heel belangrijk. Met een vezelrijk ontbijt begin je de dag goed en verbeter je de gezondheid van de darm. Dit helpt verstopping te voorkomen.
Eet gevarieerd
Door variatie in de voeding krijg je veel voedingsstoffen en vitamines binnen die je lichaam nodig heeft. Die gevarieerde voeding krijg je door elke dag verschillende groente- en fruitsoorten te eten.
Drink voldoende
Om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg drinkt, tenminste anderhalf liter per dag. Als je verstopt bent of als je extra vezels gebruikt, is het verstandig om nog wat meer te drinken. Dit hoeft niet alleen water te zijn, maar kan ook thee of koffie zonder suiker zijn. Als je te weinig drinkt, kunnen de vezels hun werk niet goed doen en kunnen ze juist verstopping veroorzaken.
Zorg voor voldoende beweging
Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kun je verstopping voorkomen. Beweging zorgt ervoor dat de darm op gang blijft.
Gezond toiletgedrag
Ga meteen naar het toilet als je aandrang voelt om te poepen en stel je toiletbezoek niet uit. Door de poep op te houden, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan. Neem rustig de tijd voor je toiletbezoek en kijk achterom. De kleur van de ontlasting zegt veel over je gezondheid.
Rook niet
Roken heeft een schadelijke invloed op het maag-darmkanaal. Het is daarom beter om niet te roken.
Zorg voor voldoende ontspanning
Te veel spanning kan een negatieve invloed hebben op de darmen en darmflora.
Gezonde toilethouding
Een juiste zithouding op het toilet is belangrijk voor een goede stoelgang. Met behulp van een voetenbankje creëer je gemakkelijk een goede zithouding. Doordat je de knieën optrekt en iets voorovergebogen zit, zit je gehurkt en ontspant de kringspier zich volledig. Hierdoor zal het poepen makkelijker gaan.
Wil je van je klachten af maar lukt het je niet zelf? Onze bekkenfysiotherapeuten helpen je graag!
Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.
Contact – Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum » Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum