De spieren in de lage rug, buik en bekkenregio spelen een grote rol bij houding en beweging. Ze hebben een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen bij klachten te zwak zijn of te gespannen. Het komt ook voor dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms onmogelijk lijkt.  

De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn door bijvoorbeeld te lang uitstellen van het plassen, eerdere (pijn)klachten in buik of bekken(bodem)gebied of een bepaalde levensstijl met onder andere veel stress, fanatiek sporten, zittend werk. De bekkenbodemspieren kunnen minder sterk zijn bij de oudere man, na een operatie of doordat er bijvoorbeeld verkeerd getild wordt tijdens het werk, langdurig en veelvuldig geperst wordt bij harde ontlasting, of door anale penetratie. Bekkenbodemspieren kunnen ook op de verkeerde manier en verkeerd tijdstip aanspannen, bijvoorbeeld door meepersen tijdens het plassen, waarbij de spieren aanspannen in plaats van ontspannen. 

De symptomen van plasklachten bij mannen zijn:

  • Vaak plassen 
  • Niet kunnen ophouden van de plas 
  • Vaak aandrang om te plassen 
  • Verminderde straal met plassen 
  • Moeilijk op gang komen van de straal 
  • Telkens onderbreken van de straal 
  • Urineverlies 
  • Nadruppelen 

Zet de stap naar genezing 
Door te erkennen dat je last hebt van een probleem of klacht zoals hier beschreven, zet je de eerste stap op weg naar genezing. De volgende stap is die van deskundige hulp vragen. Bij de aandoeningen zoals hierboven beschreven is de bekkenfysiotherapeut vaak de aangewezen persoon om te helpen. Met gerichte adviezen en oefeningen zorgen we er samen voor dat de bekkenregio weer probleemloos functioneert. 

Een bekkenfysiotherapeut helpt je graag.
Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.
Contact – Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum » Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum

Het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum heeft locaties in Leeuwarden, Dokkum, Drachten en Heerenveen. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De Bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen maar ook kinderen, met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem.

Interessant
De Stichting Bekkenbodem4all heeft er een interessant nummer van hun tijdschrift aan gewijd. Lees hier het nummer over plasproblemen bij mannen waar Jenneke Kalkdijk en Bert Messelink ook een bijdrage aan geleverd hebben.