Heel veel vrouwen beleven niet veel plezier aan seks. Dat kan verschillende redenen hebben.

Pijn bij penetratie of bij doorstoten, niet opgewonden genoeg of helemaal geen zin in vrijen. Maar er zijn ook vrouwen die denken dat ze tot een orgasme horen te komen door penetratie. Slechts 30% van de vrouwen komt door penetratie tot een orgasme. De grootste groep komt op een andere manier klaar. De clitoris is daarbij belangrijk.
Wist u dat de clitoris veel groter is dan dat kleine knopje?

Op deze afbeeldingen wordt duidelijk hoe groot de clitoris eigenlijk is en dat de clitoris over een groter gebied gestimuleerd kan worden.

Er komt steeds meer bekendheid over de clitoris en de seksuele beleving van de vrouw. Dat de vrouw plezier kan bellen in seks is voor beide partners belangrijk. 1 op de 10 vrouwen ervaart altijd pijn bij penetratie en dat zijn zowel jonge als oudere vrouwen.
De bekkenbodem kan bij pijnklachten een rol spelen en ook bij het moeilijk tot een orgasme komen. Het is alleen niet realistisch om te denken dat dat de enige oorzaak is. Om plezier te beleven aan seks is een ontspannen bekkenbodem nodig maar ook een volledig gezwollen clitoris en een volledig vochtige vagina. Het helpt als je je bekkenbodem leert kennen en leert voelen hoe je hem aanspant en ontspant zodat je de spier kunt inzetten om je seksuele plezier te verhogen. Maar leer ook de werking van de clitoris kennen zodat je goed opgewonden wordt. Onderzoek wat je fijn vindt en deel dit met je partner.

Ga bij pijn niet verder met penetratie, maar stop hiermee en ga iets doen wat fijn en prettig is zoals strelen, zoenen of vingers gebruiken.

Ervaar je klachten en wil je begeleiding hierbij, je bent altijd welkom voor een afspraak!