Bij een verzakking zitten één of meer van de volgende organen niet meer goed op hun plaats:
Bij bewegingen als hoesten of lachen, neemt de druk in de buik toe. De bekkenbodem houdt dan alle organen op hun plaats. Wanneer er sprake is van een verzakking, lukt dit de bekkenbodemspier niet meer. Hierdoor ontstaan verzakkingsklachten.
Je kunt één of meer van de volgende klachten hebben:
De klachten nemen vaak toe gedurende de dag. Ze kunnen ook erger worden door buik druk verhogende momenten zoals tillen, duwen, trekken, lachen en hoesten. Er is dan veel druk op de bekkenbodem.
Sommige vrouwen ervaren een langzame toename van klachten, andere vrouwen voelen de klachten ineens opkomen. Je kunt ook een verzakking hebben zonder dat het je klachten geeft.
Spieren en banden houden je baarmoeder, de blaas en de darm op hun plaats. Deze kunnen zwakker worden of beschadigd raken, dan kunnen je organen zakken tot in de vagina of daarbuiten.
Je hebt meer kans op een verzakking door:
De belangrijkste oorzaak van verzakkingsklachten is de bevalling. Tijdens een bevalling treden er veel druk- en trekkrachten op die invloed hebben op het steun- en spierweefsel in het bekken.
Wereldwijd heeft de helft van de vrouwen na één of meer bevallingen een verzakking. Van deze vrouwen heeft 20% daar daadwerkelijk klachten van. Tijdens en na de overgang krijgen de meeste vrouwen pas klachten.
Als je er in een vroeg stadium bij bent, kan de bekkenfysiotherapeut vaak veel voor jou betekenen. Als een verzakking toeneemt, is de kans op klachten groot.
Bekkenfysiotherapie kan preventief worden ingezet om verzakkingen te voorkomen bijvoorbeeld na een bevalling of om herhaling of verergering te voorkomen.
Het Bekken en Bekkenbodem Zorgcentrum heeft locaties in Leeuwarden, Dokkum, Drachten en Heerenveen. Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie.