Als je kind een verhoogde kans heeft op obstipatie, kan het zijn dat de arts je kind medicijnen voorschrijft voor de ontlasting. Deze medicijnen kunnen, in combinatie met de genoemde maatregelen, helpen om de ontlasting makkelijker te laten komen.
Het is belangrijk dat je je kind deze medicijnen blijft geven, soms gedurende weken of maanden. De arts beslist wanneer de medicijnen worden afgebouwd, zodat de darmen eraan wennen het zonder medicijnen te doen. Alleen in het geval van echte diarree kan je hiermee tijdelijk stoppen.

De volgende medicijnen worden gebruikt:

Bulkvormers
Bulkvormers trekken vocht aan en zijn eigenlijk extra vezels. Metamucil®, Volcolon®, Normacol® en zemelen zijn bulkvormers.
Als je kind deze medicijnen krijgt, is het van belang dat je kind voldoende drinkt. Deze medicijnen houden namelijk vocht vast, waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Dit zorgt ervoor dat de beweging van de darm wordt gestimuleerd.

Weekmakers
Tot de categorie ‘weekmakers’ behoren de volgende medicijnen: macrogol, mooicolon, Lactulose®, Legendal®, Transipeg®, Importal®, Magnesium-sulfaat, Natriumbifosfaat.
De werking van deze medicijnen is tweeledig:

  • Ze worden door de bacteriën in de dikke darm afgebroken, waardoor de darminhoud zuurder wordt. Dit stimuleert de beweging van de darm.
  • De medicijnen trekken water aan waardoor de ontlasting zachter wordt.

Weekmakers worden bij voorkeur eenmaal daags na het ontbijt gegeven. Lactulose kan extra gasvorming in de darm geven.

Contactlaxantia
Tot de groep contactlaxantia behoren: Biscacodyl® en Dulco® druppels. Biscacodyl kan oraal (via de mond) en in de vorm van een zetpil worden gegeven.
Deze medicijnen prikkelen de darmwand en zorgen zo voor een toename van de beweging van de darm. Biscacodyl moet bij voorkeur niet met melk worden ingenomen om aantasting van de zuurbestendige laag van de maag te voorkomen.
Dulcodruppels werken na tien tot veertien uur, terwijl Biscacodyl al na vijf tot tien uur werkt.

Alternatieven middelen
Sommige ouders kiezen in eerste instantie voor alternatieve middelen, zoals frangula korrels of druppels en laxeerkruiden zoals senna, laxeerthee, roosvicee laxo of vijgenthee. Deze middelen zijn verkrijgbaar in reformwinkels. Over het gebruik van thee of drankjes met senna zijn de meningen verdeeld, het zou bij langdurig gebruik schade kunnen opleveren voor de darmen.

Clysmata
Tot de clysmata behoren Microlax® en het fosfaatclysma. Beide vloeistoffen worden via de anus met behulp van een klein slangetje naar binnen gebracht en hebben vaak na enkele minuten al effect.

Belangrijk
Het is heel belangrijk dat de medicijnen langdurig worden gegeven, anders komen de klachten binnen enkele weken terug. Overleg eerst met de arts als je denkt dat de medicijnen niet helpen of niet meer nodig zijn.

(Uit: informatie WKZ)